September 24, 2013

Brownies na 2 Spôsoby

...veď načo by som sa venovala svojmu blogu, keď naň mám konečne čas?
Otras, hanba, fuj, nezaslúžim si ani len prístup na internet za to, ako som to tu v lete zanedbala :D Ale mám opäť výhovorku - jún som po štátniciach prespala a potom som začala pekne-krásne denno-denne pracovať :-) fyzicky!! No uznajte..

Tak sa teda vítam naspäť a snáď už to tu začne vyzerať aj trochu viac... pravidelne.
Mimochodom - nedá mi nepochváliť sa - prácičku som si našla v milovanom a mnou dlho ospevovanom Veggie, kde sa nado mnou zľutovali a uchýlili ma v útulnom priestore medzi chladiacim a ohrevným pultom :-)






Túto Novú éru pravidelnosti odštartujeme prasačinou ako sa patrí, a teda posvätnými brownies. Táto v podstate čokoláda tváriaca sa ako koláč pôvodne pochádza, ako inak, z USA, a má mnoho variácií. Klasický recept pozostáva najmä z čokolády, cukru, masla, celých alebo/a mletých orechov a minimálneho, či dokonca nulového množstva múky (už chápete tú prasačinu?), ale verzii je naozaj pomnožne, od najtučnejších po nízkotučné, od kakaových po čokoládové, pôvodné pečené až po moderné alternatívne raw, biele či celozrnné, s cukrom aj bez...
Ale niečo vám poviem. Brownies nemajú byť zdravé. Nemajú chutiť po všelijakých otrubách a karob v nich taktiež nemá čo hľadať. Ochutnala som už viaceré akože zdravé verzie a vyskúšala niekoľko akože zdravých receptov na brownies, a jediné, čo k tomu všetkému môžem dodať je, že to boli jednoducho iba úplne klasické, hoc aj chuťovo výborné, kakaové buchty. Prosté koláče.
Pravda je ale taká, že správne brownies by mali byť stelesnením žracieho hédonizmu a food porna, a ak práve nemáte chuť obžrať sa čokoládou o polnoci ako prasa, všetko stráca tento veľmi hlboký zmysel :-) Pravé brownies sú totiž ako stvorené na takéto, pre mňa životne dôležité príležitosti :D Na povrchu sú jemne upečené a popraskané, a vnútri naopak správne vlhké a slizko sa rozplývajúce, sú sladučké, voňavučké... Majú proste vlastný sexappeal! No a základná vec, na ktorej to všetko stojí, je, samozrejme, čokoláda. Jedine čokoláda robí z brownies brownies (brownies brownies brownies. brownies.). Bez čokolády brownies ani nerobte, je to urážka. Brownies nie sú, a nikdy ani nebudú vhodné pri redukčnej diéte, preto sa nesnažte z nich robiť niečo, čím nie sú. Keď chcete zdravý koláč s ovsenými vločkami a sušeným ovocím, tak si upečte koláč s ovsenými vločkami a sušeným ovocím, to je úplne v poriadku, len výsledok prosím nenazývajte brownies a neklamte samých seba. A neskôr, keď čas dozrie, a vy dostanete nefalšovanú náladu na ultrasýte a ultraupokojujúce brownies, tak si upečte brownies, a rátajte s tým, že minimálne štvrtinu cesta bude tvoriť roztopená čokoláda a jeden kúsok vás zasýti na pol dňa (čo by vám ale nemalo brániť v tom, aby ste si dali ďalší - toť ten hlboký zmysel :D).
 


 
A práve preto som si povedala, že vám v dnešnom poste ponúknem hneď dva recepty na brownies:
 
Prvý je od kráľovnej food porna, Nigelly Lawson (z jej knižky Nigella Express alebo oficiálnej webstránky), ktorý nie je ani zdravý, ani vegánsky, ale na druhej strane je prirodzene bezlepkový (!) a hlavne - najbrutálnejší z klasických, aký som kedy ochutnala. Čistý hriech. Toto je proste brownie vo svojej najtučnejšej a najerotickejšej podobe, absolútny top, čo je zároveň aj dôvod, pre ktorý som sa recept rozhodla napriek zdraviu ohrozujúcej skutočnosti zaradiť na svoj foodblog. Ale nie, treba povedať, že hodne záleží na tom, aké použijete ingrediencie. To, že pečiete prasačinu zase neznamená, že musíte použiť rafinovaný cukor, bielu múku a "stužený pokrmový tuk". Veď napokon, ak použijete biovajcia, biomaslo a napríklad aj hladkú celozrnnú múku, a prežerete sa iba párkrát a iba za jeden deň, tak je to vlastne aj relatívne OK :-) V každom prípade: ak sa rozhodnete niekedy Nigelline brownies upiecť, poradím vám len toľko, že si na daný deň-dva-tri neplánujte žiadne aktivity, pretože sa nebudete vedieť ani chcieť pohnúť, len krochkať si v žite rozloženom na gauči. Taktiež si uvoľnite v chladničke dostatočný priestor na plech, pretože tieto brownies sú z polovice tvorené maslom a čokoládou, a roztápajú sa preto nielen na jazyku (ach bože!).
A ešte jedna vec: zaradenie tohto receptu ma úplne utvrdilo vo vytvorení špeci kategórie pre skupinu receptov, ktoré nie sú zdravé či veg(etari)ánske, ale sú natoľko vhodné na obžerstvo, že im na MeetTheBeet bude dovolené spoločne kraľovať pod tagom so symbolickým názvom PRASAČINY (čiže áno, pôjde najmä o čokoládové koláče :D).

Inu a druhý je akýsi fusion, kombinácia snáď piatich rôznych zdravých a vegánskych receptov na brownies, s ktorými som sa stretla, a mnou už toľko chváleného uberuniverzálneho receptu na Wacky cake, z ktorých mi po nejakom tom experimentovaní konečne vyšlo niečo, čo spĺňa na jednej strane požiadavky celozrnno-trstinovo-vegánsko-nízkoakvalitnotučné, a na druhej strane zároveň aj požiadavky hédonisticko-obžerské :-) Vlhkosť koláča je totiž okrem čokolády zabezpečená aj dohladka rozmixovanou tekvicou, ktorá pridá veľa na objeme, ale takmer nič na kalóriách a kyslom pH, čo je potešujúce. Okrem toho na tento účel používam takmer výhradne klasickú slovenskú bielu tekvicu, ktorú v lete dostanete pomaly od každého druhého zúfalého suseda či kolegu, ktorému tekvica v záhrade prerástla cez hlavu a už nevie, čo s ňou :-) I my sme nejednu megatykef toto leto obdržali, inu a keďže tekvicový prívarok a tekvicová omáčka sú jedny z mála zeleninových jedál, ktoré fakt nemusím, bolo nutné nájsť pre takéto dary vhodnejšie využitie... a to sa, myslím, podarilo.




Brownies n°1 - bez lepku
(Nigella Lawson - Nigella Express: Good Food Fast, 2007, str. 49)

225g horkej čokolády s obsahom 70% kakaovej hmoty
225g masla
2 lyžičky vanilkového extraktu
200g kryštálového cukru
3 vajcia, rozšľahané
150g pomletých mandlí
100g posekaných vlašských orechov

1. Rúru predhrejeme na 170°C, plynový stupeň 3. V kastróle s ťažkým dnom na slabom ohni roztopíme čokoládu a maslo.
2. Kastról odstavíme, primiešame vanilkový extrakt a cukor a necháme trochu vychladnúť.
3. Do zmesi primiešame vajcia spolu s mandľami a posekanými orechmi. Prelejeme do štvorcového pekáča so stranou 24 cm, môžeme použiť aj alobalovú misku.
4. Pečieme 25 - 30 minút, kým zmes na povrchu nestuhne, no vnútri ostane stále mäkká. Vychladnuté brownies pokrájame na 16 rovnakých štvorcov.


(fotografia z vyššie uvedenej oficiálnej webstránky Nigelly Lawson)


Brownies n°2 - vegánske
(na fotografiách)

1 a pol hrnčeka hladkej celozrnnej múky
pol hrnčeka trstinového cukru (alebo iného zdravého sladidla)
minimálne 3 lyžice kakaa (množstvo upravte podľa obsahu kakaa v čokoláde, ktorú používate)
vlašské orechy (množstvo podľa chuti, ale neprežeňte to)
1-2 lyžice kukuričného škrobu v biokvalite (kľudne použite hociaký škrob, ktorý máte doma, alebo aj ryžovú múku, ak máte)
lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
hrnček vody alebo rastlinného mlieka
1-2 hrnčeky postrúhanej tekvice (obyčajnej bielej, poprípade môžete použiť aj cukinu)
5 lyžíc kvalitného oleja
1 lyžica zdravého octa (napríklad jablčný, bio vínny alebo umeocot)
vanilková esencia
200g alebo aj 300g :-) horkej čokolády (odporúčam 50-70% kakaa)

Tekvicu rozmixujte s ostatnými tekutými prísadami v mixéri dohladka - ak máte výkonný mixér, nemusíte tekvicu strúhať, stačí ju nakrájať na menšie kusy - a zmes vlejte do misy, v ktorej budete miešať cesto.
Trúbu dajte vyhriať na 180°C, čokoládu nalámte alebo nasekajte a kúsky dajte ju rozpúšťať do vodného kúpeľa, alebo priamo do trúby vo vhodnej nádobe, ako som to spravila ja - šetrí to riad, ale treba na čokoládu dávať pozor :-)
Do tekutej zmesky preosejte všetky suché ingrediencie, zmiešajte, pridajte rozpustenú čokoládu a opäť pomiešajte.
Ochutnajte, ale opatrne, aby vám niečo aj ostalo :-) Je možné, že si cesto bude vyžadovať viac kakaa, cukru, aleo čokolády. Ak sa vám cesto zdá príliš vlhké, čo sa môže stať - záleží na množstve pridanej tekvice - tak jednoducho pridajte trochu múky.




A je to - hor sa do napcháááávania! :-)