February 15, 2013

7 Dôvodov prečo Milovať Cviklu


Cvikla a rôzne iné druhy repy výborne chutia a sú výživovými bombami; tu je sedem zdravotných dôvodov, prečo ich milovať.

Meet The Beet! :-)

 



1) Znižujú krvný tlak (ak je vysoký)
 
Nedávna štúdia Univerzity Queen Mary v Londýne ukázala, že pohár cviklového džúsu denne je pri znižovaní vysokého krvného tlaku účinnejší ako lieky.
To samozrejme neznamená, že by ste mali prestať brať lieky, keď máte vysoký krvný tlak, ale naznačuje to, že pridanie poháru cviklovej šťavy a cvikly (repy) ako takej do vášho jedálnička môže byť nápomocné v liečbe vysokého krvného tlaku, angíny a srdcových ochorení.
 

2) Zvyšujú vytrvalosť pri cvičení
 
Štúdia na anglickej univerzite v Exeteri zistila, že konzumácia jedál prirodzene bohatých na obsah dusičnanov, ako sú cvikly a repy, zlepšuje vytrvalosť pri cvičení. Vedci skúmali rôzne látky a tréningové metódy, aby zistili, či niektoré zlepšia výdrž alebo nie. Najúčinnejšia bola cviklová šťava, ktorá predĺžila schopnosť ľudí cvičiť o 16% (oproti cvičeniu bez šťavy), bez unavenia sa.
O prirodzene sa vyskytujúcich dusičnanoch sa zistilo, že rozširujú cievy a tým umožňujú väčšiemu množstvu okysličenej krvi dostať sa do srdca.
 

 

3) Majú protizápalové účinky
 
Surová cvikla a cviklová šťava obsahujú betaín, prírodný protizápalový fytonutrient, ktorý pomáha chrániť pred starnutím a chorobami.
 

4) Majú protirakovinové účinky
 
Proantokyanidín - fytonutrient, ktorý cvikle dáva jej silnú fialovú farbu - je účinnou protirakovinovou zlúčeninou. Navyše cvikla obsahuje aj vlákninu, ktorá tiež pomáha chrániť pred rakovinou. Táto vláknina zvyšuje schopnosť tela rozoznať a odstrániť abnormálne bunky z tela skôr, ako sa z nich stanú rakovinové.
 


 

5) Posilňujú imunitu
 
Cvikly a repy obsahujú veľa vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém.
 

6) Znižujú riziko vrodených chýb a porúch
 
Cvikly a repy sú bohaté na komplex B vitamínov a kyselinu listovú (B9), a mnohé štúdie ukázali, že keď ich konzumujú ženy počas tehotenstva, znižujú tým riziko výskytu vrodených chýb a porúch u novorodenca.
 
 
7) Sú bohaté na dôležité minerály
 
Sú tiež bohaté na mangán a draslík; mangán je potrebný pre zdravé kosti, pečeň, obličky a pankreas, a draslík zabezpečuje zdravú funkciu nervov a svalov.
 

 
 
Ako si cviklu najlepšie vychutnať?
 
Varenú cviklu môžete použiť v polievkach a dusených jedlách, alebo ju jednoducho zmiešať s trochou dobrého oleja a jemne posoliť, môžete ju surovú nakrájať alebo nastrúhať do šalátov či obložiť si ňou chlebík, odšťaviť ju a šťavu buď vypiť alebo použiť napríklad v pečení alebo pri výrobe domácich cestovín ako prírodné červené/ružové farbivo, napariť alebo uvariť a zmixovať na omáčku, krémovú polievku či nátierku, pridať do sladkých koláčov, alebo klasicky zavariť do pohárov a jesť ako prílohu.
 
 
/preklad z www.foodmatters.tv, resp. www.care2.com/