October 31, 2012

Potraviny na Očistu Pečene


Keďže naša pečeň každý deň ťažko pracuje, aby nás ochránila pred nepriaznivými vplyvmi toxínov, ľahko sa môže stať, že sa prepracuje, čo môže vyústiť do značných zdravotných problémov. Tu je zoznam 14 potravín, ktoré môžete zaradiť do svojho stravovania a pomôcť tak vašej pečeni prírodnou očistou.

Najdôležitejším spôsobom, akým sa vaše telo zbavuje toxínov, je prostredníctvom pečene. Tá detoxikuje a prečisťuje vaše telo neustálym filtrovaním krvi od jedov, ktoré sa do nej dostali cez tráviaci trakt, kožu a dýchacie ústrojenstvo. Ak je však vaša pečeň prepracovaná kvôli stresu alebo nadmernému vystaveniu sa toxínom, celý váš systém sa dostane do nerovnováhy a vaše zdravie bude vážne ohrozené.

Pečeň je tiež zodpovedná za tvorbu žlče, ktorá je dôležitá ako ďalšia forma detoxikácie a metabolicky potrebná pre rozklad a vstrebávanie tukov a bielkovín z jedla. Preto je mimoriadne dôležité, aby bola vaša pečeň v dobrom stave - bez dobre fungujúcej pečene by vaše telo nebolo schopné vstrebávať živiny a očisťovať sa, čo je recept na zdravotnú katastrofu.
 
"V pečeni sa tvoria tisícky enzýmov, ktoré zodpovedajú prakticky za všetky činnosti v tele," píše dr. Karl Maret o dôležitosti živého fungovania pečene. "Od správne fungujúcej pečene závisí aj dobrá funkcia očí, srdca, mozgu, vaječníkov a semenníkov, kĺbov a obličiek."

"Ak je v pečeni postihnutá tvorba čo i len jedného z tisícok enzýmov, ktoré telo potrebuje, nastane u človeka zhoršenie celkového fungovania organizmu a následné zvýšenie metabolického stresu."

Tu je zoznam 14 potravín dôležitých pre udržanie zdravého chodu pečene, ktoré by ste mohli skúsiť zaradiť do svojho jedálnička:




1) Cesnak
 
Cesnak obsahuje viaceré zlúčeniny síry, ktoré aktivujú enzýmy v pečeni zodpovedné za vyplavovanie toxínov z tela. Tento príbuzný cibule tiež obsahuje alicín a selén, látky, o ktorých bolo dokázané, že pomáhajú chrániť pečeň pred škodou spôsobenou toxínmi a tiež jej pomáhajú v procese detoxikácie.
 
 
 
 
2) Grep
 
Grep je bohatý na vitamín C a antioxidanty, dva silné čističe pečene. Podobne ako cesnak, aj grep obsahuje zlúčeniny, ktoré zvyšujú produkciu detoxikačných enzýmov v pečeni. Obsahuje tiež flavonoidovú zlúčeninu známu ako naringenín, ktorá spôsobuje, že pečeň radšej tuk spáli ako uloží.
 
 
























3) Cvikla a mrkva
 
Obe sú bohaté na rastlinné flavonoidy a betakarotén a ich konzumácia môže významne prispieť k stimulácii a celkovej správnej funkcii pečene.






















4) Zelený čaj
 
Zelený čaj je nabitý katechínmi, rastlinnými antioxidantami, o ktorých štúdie preukázali, že odstraňujú hromadenie tuku v pečeni a podporujú správnu funkciu pečene. Tento silný bylinný nápoj tiež chráni pečeň pred toxínmi, ktoré by sa inak hromadili a spôsobovali vážne škody.



















5) Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina ako napr. horká tekvica, rukola, listy púpavy, špenát, horčicové listy alebo čakanka obsahujú niekoľko čistiacich zlúčenín, ktoré neutralizujú ťažké kovy, ktoré veľmi zaťažujú pečeň. Zelené listy taktiež odstraňujú z tela pesticídy a herbicídy a povzbudzujú tvorbu a prúdenie čistiacej žlče.



 
 6) Avokádo
 
Je bohaté na zlúčeniny podporujúce tvorbu glutatínu a aktívne podporuje zdravie pečene, pretože ju chráni pred toxickým preťažením a zvyšuje jej čistiacu silu. Niektoré štúdie ukázali, že konzumácia jedného až dvoch avokád týždenne po dobu 30 dní môže napraviť poškodenú pečeň.
 




















 7) Jablká

Jablká sú bohaté na pektín a obsahujú chemické zložky, ktoré telo potrebuje na to, aby sa prečistilo a vyplavilo toxíny z tráviaceho traktu. To uľahčuje pečeni spracovanie toxického nákladu počas procesu očisty.



 
8) Olivový olej

Ak sú konzumované s mierou, za studena lisované biooleje ako napr. olivový, konopný alebo ľanový sú výborné na pečeň. Pomáhajú telu tým, že mu poskytujú tuky, ktoré môžu nasať škodlivé toxíny. Týmto sa pečeň čiastočne odbremení od toxického preťaženia, ktorým dnes trpia mnohí ľudia.
 





















9) Celé zrná a obilniny

Zrná, ako celozrnná ryža, sú bohaté na komplex vitamínov B, o ktorých je známe, že celkovo zlepšujú metabolizmus tukov a funkciu pečene, odľahčujú ju. Ak je to možné, uprednostnite výrobky z celozrnnej múky pred bielou múkou.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10) Kapustovitá zelenina
 
Konzumácia brokolice a karfiolu zvýši množstvo glukozinolátov vo vašom organizme, čo pridá na tvorbe enzýmov v pečeni. Tieto prírodné enzýmy napomáhajú odplavovaniu karcinogénov a iných toxínov z tela von, čo značne znižuje riziko rakoviny. Podobne aj konzumácia kapusty pomáha stimulovať aktiváciu dvoch rozhodujúcich enzýmov detoxikujúcich pečeň, ktoré pomáhajú vyplavovať toxíny. Skúste jesť viac kimchi, coleslaw šalátu, kapustnice a kyslej kapusty.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11) Citróny a limetky
 
Tieto citrusy obsahujú veľa vitamínu C, ktorý telu pomáha syntetizovať toxický materiál do substancie, ktorá je vstrebateľná vodou. Ranné popíjanie čerstvo vytlačenej citrónovej alebo limetkovej šťavy pomáha stimulovať pečeň.
 
 
 
 
12) Vlašské orechy
 
Vlašské orechy obsahujú vysoké hodnoty aminokyseliny l-arginínu, glutatínu a omega-3 mastnej kyseliny, pomáhajú detoxikovať pečeň od chorôb spôsobujúceho amoniaku a napomáhajú tiež k okysličeniu krvi. Výťažok z ich šupiek sa často používa v pečen čistiacich receptúrach.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13) Kurkuma
 
Kurkuma je jednou z najúčinnejších potravín pre udržiavanie zdravej pečene. Ukázalo sa, že aktívne chráni pečeň pred toxickou škodou a že dokonca regeneruje jej už poškodené bunky. Kurkuma navyše podporuje prirodzenú tvorbu žlče, zmenšuje zväčšené pečeňové trubice a zlepšuje celkovú funkciu žlčníka, ďalšieho orgánu, ktorý prečisťuje telo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14) Pestrec mariánsky
 
Pestrec mariánsky obsahuje látku nazývanú silymarín a má veľmi priaznivé účinky na pečeň. Napomáha detoxikácii a tiež obnove poškodených buniek pečene, je prospešný pri liečbe cirhózy a žltačky, pomáha pri poškodení pečene alkoholom, drogami, liekmi, chemickými aditívami a jedmi, či po záťaži chemoterapiou. Vyskúšajte čaj alebo za studena lisovaný olej.